Header We are on the following page: activiteiten_trekpaardentocht.php

Activiteiten

Trekpaardentocht

Tocht 'historisch te gek'
(Algemeen Dagblad (Woerden), zaterdag 27 december 2008)


BODEGRAVEN/WOERDEN - Het jaagpad tussen Bodegraven en Woerden leent zich er uitstekend voor om terug te keren in de tijd. Dat heeft Patric Booi deze week zelf ondervonden met zijn schip. Door de trekkracht van twee Zeeuwse paarden werd zijn Anna Mijntje van 55 ton in beweging gebracht.
Oude tijden herleven op het jaagpad tussen Bodegraven en Woerden. Een span Zeeuwse trekpaarden brengt een 25 meter lang zeilvrachtschip van de Broekveldsebrug naar de Woerdense haven. Daarmee heeft het pad voor even weer de functie die het vroeger had.
Booi typeert het jaagpad als een ‘heel mooi trekpad’. ,,Omdat in de loop van de jaren op de route weinig bomen en lantaarns zijn geplaatst, die een belemmering vormen voor het touw tussen paarden en schip.’’
De (woon)boot van Booi ligt normaal in de Museumhaven in Amsterdam. Booi zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed. Via Woerdenaar Rudolf Le Poole kwam hij op het idee voor de tocht. Le Poole volgde vorig jaar dezelfde route met een skûtsje, voortgetroken door één paard. Maar omdat ze dit jaar wilden oefenen met twee trekkende paarden was een skûtsje geen optie. ,,Te licht,’’ stelt Patric Booi. Daarom besloot hij naar Bodegraven te varen voor de oud-Hollandse tocht over het jaagpad.

,,Een oudere man die dit soort tochten vroeger zelf had gezien, kwam naar buiten gestormd en zei dolenthousiast dit initiatief ‘historisch te gek’ te vinden,’’ vertelt Booi. Ook trok de stoet veel aandacht van kinderen. ,,Ik heb vele leuke reacties gehad.’’ ,,Alles ging superfantastisch, op een snel herstelde breuk in een touw na,’’ zegt de Amsterdammer.

De stichting doet haar uiterste best om jaarlijks een trekpaardentocht te organiseren. Data zullen volgen.

We are on the following page: activiteiten_trekpaardentocht.php