Header We are on the following page: anna_mijntje.php

Een korte geschiedenis

De Anna Mijntje is een prachtige platbodem van het type Hagenaar. Het schip is in 1911, onder de naam Geertruida, gebouwd bij Scheepswerf Hendriks te Dodewaard. Deze werf stond bij kenners bekend om de mooi gelijnde schepen. Voor de tweede wereldoorlog heeft het schip onder meer fruit gevaren in de Betuwe. Tijdens de oorlog is de Anna Mijntje afgezonken om aan de bezetter te ontkomen. Na deze periode is het schip verlengd met 6 meter en omgebouwd tot motorschip met stuurhut. Maar in 1981 zijn vorige eigenaren juist weer begonnen om het schip in de authentieke staat terug te brengen - inclusief 6 meter inkorten! En dat is heel goed gelukt. Schipper Patric voert nu het roer en verzorgt samen met partner Daan diverse tochten. De Anna Mijntje is inmiddels erkend als varend monument en heeft een ligplaats in de museumhaven van Amsterdam.

Het schip heeft gevaren onder vele namen; van Geertuida, Vertrouwen, Anna Koosje, Anna Elisabeth tot Anna Mijntje. Mijntje komt van Willemijntje, de oma van de huidige schipper.

De stalen romp van de Anna Mijntje is 25,5 bij 4,87 meter met een diepgang tussen 0,7 en 1,1 meter. Het betreft een gaffelgetuigd schip met een grootzeil van zo'n 110 m2 en een fok van 40m2.

We are on the following page: anna_mijntje.php